Wsnp
Wsnp
De wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is bedoeld voor degenen die buiten hun schuld (“te goeder trouw”) in een problematische schuldsituatie terecht zijn gekomen. De regeling duurt in beginsel drie jaar. Indien de rechtbank na verloop van die drie jaar oordeelt dat de schuldenaar zich aan zijn uit de regeling voortvloeiende verplichtingen heeft gehouden, wordt hem de zogenaamde schone lei gegeven. De schone lei betekent dat de schulden die bestonden op het moment dat de Wsnp is uitgesproken niet langer afdwingbaar zijn en dus niet meer betaald hoeven te worden. Wordt de schone lei niet gegeven, dan blijven de schulden bestaan.
Onze werkwijze
Een verzoek om te worden toegelaten tot de Wsnp kan bij de rechtbank worden ingediend als aan een aantal voorwaarden is voldaan. De rechtbank roept de schuldenaar (degene die tot de Wsnp wil worden toegelaten) over het algemeen op om te verschijnen op een zitting. Tijdens deze zitting moet de schuldenaar zijn verzoek toelichten en kan de rechter vragen stellen over de situatie van de schuldenaar en over de schulden. Na de zitting wordt het verzoek beoordeeld. Het kan zijn dat de rechtbank nog nadere stukken opvraagt.
De rechtbank beoordeelt het verzoek aan de hand van de criteria van artikel 288 van de Faillissementswet.
Wanneer de rechter de toepassing van de Wsnp uitspreekt, zal de rechter tegelijkertijd een Wsnp-bewindvoerder en een rechter-commissaris aanwijzen. De Wsnp-bewindvoerder is vergelijkbaar met een curator in een faillissement. Deze bewindvoerder is geen hulpverlener, het is iemand die er in opdracht van de rechtbank op toeziet dat u (degene op wie de Wsnp van toepassing is verklaard) uw verplichtingen in het kader van de schuldsaneringsregeling nakomt. U beheert uw eigen geld en betaalt bijvoorbeeld de eigen vaste lasten. Wanneer u niet in staat bent om uw financiën zelf te beheren, kan budgetbeheer of beschermingsbewind worden ingezet.
Wanneer de schuldsaneringsregeling van toepassing is verklaard, vervallen in de meeste gevallen alle beslagen die gelegd zijn en moeten schuldeisers hun vordering ter verificatie aan de bewindvoerder overleggen.
Gedurende de tijd dat de Wsnp van toepassing is, moet u leven van het absolute sociale minimum, het zogenaamde vrij te laten bedrag. Al het meerdere dat u verdient moet op een bankrekening van de bewindvoerder worden gestort, de boedelrekening. U moet zich inspannen om zo veel mogelijk geld voor de schuldeisers te verdienen.
U heeft in de Wsnp de volgende verplichtingen:
- De rechter-commissaris stelt een vrij te laten bedrag vast. De hoogte van dit bedrag hangt af van bijvoorbeeld de gezinssituatie en van een aantal vaste lasten. Het vrij te laten bedrag ligt meestal iets hoger dan de beslagvrije voet. Het inkomen boven het vrij te laten bedrag moet iedere maand op de boedelrekening worden gestort. Bijzondere inkomsten, zoals bijvoorbeeld een erfenis of een belastingteruggave komen in zijn geheel ten goede aan de boedelrekening.
- U mag geen nieuwe schulden laten ontstaan.
- U moet zo veel mogelijk inkomen zien te vergaren. Als u in staat bent om te werken, moet u dat ook doen, althans laten zien dat u actief op zoek bent naar werk. Alleen indien aangetoond kan worden dat u arbeidsongeschikt bent, vervalt deze verplichting. Een ontheffing van de sollicitatieplicht kan alleen verstrekt worden door de rechter-commissaris.
- U moet de bewindvoerder gevraagd en ongevraagd informeren over alles dat voor de Wsnp van belang is, bijvoorbeeld een verandering van het inkomen of een verhuizing.
Indien u zich niet aan deze verplichtingen houdt kan de rechtbank de regeling tussentijds beëindigen.
Wanneer u de verplichtingen nakomt, zal de rechter na afloop van de Wsnp een schone lei verstrekken. De schuldeisers worden betaald voor zover er geld verzameld is, en het resterende bedrag van de vordering wordt omgezet in een natuurlijke verbintenis.
Informatie
Wilt u meer informatie over de Wsnp? Klik dan op onderstaande knop. Na ontvangst van uw informatieverzoek nemen wij telefonisch contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.
De rechtbank zendt het dossier aan uw Wsnp- bewindvoerder toe. De bewindvoerder gaat een huisbezoek bij u afleggen. Tijdens het huisbezoek ontvangt u de volledige uitleg van de Wsnp regeling. Het advies is om na toelating direct contact op te nemen met de bewindvoerder en eventuele verhinder data voor het huisbezoek door te geven aan de bewindvoerder. Het huisbezoek vindt altijd tijdens kantooruren plaats. Houdt u er rekening mee dat na toelating tot de Wsnp uw bank uw bankrekening blokkeert. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de meest gestelde vraag: Mijn rekening is geblokkeerd, wat nu?
Neem direct contact op met uw Wsnp-bewindvoerder. U kunt ons de gehele dag bereiken wanneer uw rekening is geblokkeerd. Geef bij de telefoniste aan dat uw rekening is geblokkeerd. Zij gaat u doorverbinden met uw Wsnp-bewindvoerder of een collega. Het telefoonnummer dat u hiervoor kunt gebruiken is 088-7624200.
– Beheert de boedelrekening (hierop staat het geld staat dat u aflost voor de schuldeisers);
– Rapporteert aan de rechter-commissaris;
– Onderhoudt contact met de schuldeisers.
Als uw Wsnp eindigt, stopt ook het werk van de Wsnp-bewindvoerder.
De Wsnp-bewindvoerder voert geen andere werkzaamheden uit. Hij/zij is geen hulpverlener. U beheert zelf uw eigen geld en betaalt ook zelf uw vaste lasten (mits er geen sprake is van beschermingsbewind of budgetbeheer). Toch kan het voorkomen dat de Wsnp-bewindvoerder signaleert dat u daarbij hulp of ondersteuning nodig hebt. In dat geval kan de bewindvoerder u wel doorverwijzen naar een hulpverlener. Bijvoorbeeld een budgetbeheerder of beschermingsbewindvoerder.
De Wsnp-bewindvoerder is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 11.00 uur. Daarnaast kunt u altijd een e-mail sturen. U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de informatie die uw bewindvoerder nodig heeft voor het vaststellen van uw vrij te laten bedrag. Dit betekent dat u zelf kopieën moet opsturen van wijzigingen in uw inkomen, huur, ziektekostenverzekering, toeslagen e.d. Ook als de postblokkade nog loopt. U dient de bewindvoerder gevraagd en ongevraagd te voorzien van de benodigde informatie.
Arbeidsplicht
Gedurende de schuldsaneringsregeling moet u werken om zo de afdracht aan de boedelrekening te vergroten en de schuldeisers een zo groot mogelijke uitdeling te geven aan het einde van de regeling. U moet streven naar een arbeidscontract voor mimimaal 36 uur per week. Heeft u geen werk of werkt u niet fulltime dan heeft u de verplichting om te solliciteren. U moet de bewindvoerder minimaal vier aantoonbare sollicitatiebewijzen per maand sturen. De bewijsstukken dienen te bestaan uit een kopie van de vacature, uw sollicitatiebrief en de eventuele reactie. Tevens dient u zich in te schijven bij het UWV werkbedrijf en tenminste drie uitzendbureaus. Van uw inschrijvingen bij het UWV en uitzendbureaus dient u de bewindvoerder bewijsstukken te sturen.
Kunt u wegens medische redenen niet of niet fulltime werken dan moet u de bewindvoerder een medische verklaring sturen waaruit dit blijkt. Dit is bijvoorbeeld een keuringsrapport van de GGD, UWV of een verklaring van een medisch specialist (dus geen huisarts). In deze verklaring moet staan voor hoeveel procent u bent afgekeurd voor werk of voor bepaalde soorten werkzaamheden. Tevens moet er een periode van arbeidsongeschiktheid in staan vermeld.
Voor zolang u geen bewijsstuk aan uw bewindvoerder heeft gestuurd, bent u verplicht te werken of wel te solliciteren.
Zijn er andere redenen waarom u niet (fulltime) kunt werken, dan moet u de bewindvoerder hiervan schriftelijk op de hoogte stellen. Er kan vervolgens worden beoordeeld of uw reden toereikend is om (gedeeltelijke) vrijstelling van arbeid te vragen aan de rechter-commissaris.
Nieuwe schulden
U mag geen nieuwe schulden laten ontstaan. Vanaf de datum dat u bent toegelaten tot de Wsnp moet u aan al uw betaalverplichtingen voldoen. U mag geen achterstanden laten ontstaan in de huurbetalingen, afdracht aan de boedelrekening en dergelijke. Als u niet goed voor uw inkomsten beheer kunt zorgen, moet u via de gemeente een aanvraag doen voor budgetbeheer. Laat u wel achterstanden ontstaan of gaat u een nieuwe schuld aan, dan is dit een reden om de schuldsaneringsregeling te beëindigen.
Aflosverplichting
U heeft van uw bewindvoerder een brief ontvangen waarin staat wat het vrij te laten bedrag is. Alle inkomsten boven dit vrij te laten bedrag moet u overmaken aan de boedelrekening. Onder inkomen wordt ook de heffingskorting van de Belastingdienst, pensioenuitkeringen, alimentatie, overwerk en dergelijke gerekend. Toeslagen zijn geen inkomen. De meest recente berekening van het vrij te laten bedrag geldt.
U moet zelf maandelijks uitrekenen wat uw boedelbijdrage is. Dit doet u door alle soorten inkomen bij elkaar op te tellen en daar vervolgens het vrij te laten bedrag af te trekken. Het restant is het bedrag dat u moet overmaken naar de boedelrekening.
Het boedelrekeningnummer vindt u in de brieven waarin het vrij te laten bedrag vermeld staat en in de openbare verslagen die u ontvangt van de bewindvoerder.
1. Schulden ontstaan door strafrechtelijke veroordeling.
2. Studieschuld aan Dienst Uitvoering Onderwijs. Enkel de achterstallige rente per datum toelating valt onder de werking van de schone lei
3. Nieuwe schulden welke zijn ontstaan tijdens de Wsnp.
Na toelating tot de Wsnp wordt er op uw adres een postblokkade ingesteld. Dit betekent dat PostNL al uw post doorstuurt naar de bewindvoerder. De postblokkade is een controlemiddel, van uw poststukken worden geen kopieën gemaakt. De post wordt geopend om na te gaan of er zaken in staan die van belang zijn voor de regeling, zoals bijvoorbeeld of er nieuwe schulden zijn ontstaan. De post wordt verzameld en iedere dag (digitaal) naar u doorgestuurd. U krijgt uw post dus aanzienlijk vertraagd. Als de bewindvoerder constateert dat u afspraken dreigt te missen neemt de bewindvoerder telefonisch contact met u op. De postblokkade vervangt de informatieplicht niet. U dient uit eigen beweging de bewindvoerder te informeren over belangrijke post en deze naar de bewindvoerder op te sturen. Zoals bijvoorbeeld aanpassing van de hoogte van huur en zorgtoeslag, huurverhoging, wijzigingen in inkomen, reacties op sollicitaties.
Op de aan u doorgestuurde post staat de mededeling: “van bewindvoerder aan saniet”, voorzien van de handtekening van uw bewindvoerder. Dit is nodig omdat de postbode dan weet dat de post bij u mag worden bezorgd.
Indien u rechtstreeks post ontvangt die van belang is voor de schuldsanering dan moet u hiervan een kopie maken en deze opsturen naar uw bewindvoerder.
PostNL hoort te selecteren op naam en voorletters, waardoor post voor huisgenoten die niet in de Wsnp zitten, direct aan hen doorgestuurd wordt. Dit gaat helaas niet altijd goed, waardoor ook post van huisgenoten soms eerst naar de bewindvoerder gestuurd wordt. Hier kan de bewindvoerder niets aan doen.
De postblokkade wordt na 13 maanden automatisch opgeheven maar kan door de bewindvoerder worden verlengd voor zolang hij/zij dit nodig acht.
Van uw vakantiegeld mag u in beginsel een gedeelte behouden. U kunt bij uw bewindvoerder navragen of en zo ja, welk gedeelte u mag behouden van uw vakantiegeld.
Wat moet u aanleveren voor een verzoek tot verhuizing:
– Huurspecificatie nieuwe huurwoning;
– Proefberekening huurtoeslag nieuwe woning;
– Verklaring waarom u wilt verhuizen en hoe u de verhuizing gaat bekostigen.
Een verhuizing mag nooit een bron zijn van nieuwe schulden. Tevens moet u er rekening mee houden dat bij een vrijwillige verhuizing, verhuizen naar een duurdere huurwoning in beginsel zal worden afgewezen.
Een beschermingsbewindvoerder beheert uw inkomsten, vaste lasten en zorgt voor de administratie. Een bewindvoerder Wsnp beheert de schulden en controleert of verplichtingen worden nagekomen.
Meld de te verwachten erfenis direct bij uw bewindvoerder. Dit is onderdeel van uw informatieverplichting. Een erfenis valt in de boedel. Dat betekent dat de bewindvoerder beslist of een erfenis geaccepteerd wordt. U mag dit dus niet zelf beslissen. Is direct duidelijk dat de erfenis uit schulden bestaat (u erft namelijk ook de schulden), dan vraagt de bewindvoerder aan de rechter-commissaris toestemming om de erfenis te verwerpen. In alle andere gevallen zal de bewindvoerder de erfenis beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat u de erfenis aanvaardt, maar alsnog verwerpt als blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Eventuele inkomsten vanuit een ontvangen erfenis vallen volledig in de boedel en zijn bestemd voor uw schuldeisers.
Als u een klacht heeft kunt u dat bespreken met uw bewindvoerder. Wanneer de klacht na bespreking nog steeds bestaat, is het mogelijk om gebruik te maken van ons klachtenreglement. Inhoudelijke klachten kunnen wij niet in behandeling nemen, hiervoor dient u de klacht voor te leggen bij de rechter-commissaris.
Van maandag tot en met donderdag is er een telefonisch spreekuur van 9.00 uur tot 11.00 uur. Daarnaast kunt u altijd een e-mail sturen. U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.
Aanmelding
Wilt u zich graag aanmelden voor Wsnp? Klik dan op onderstaande knop. Na ontvangst van uw aanmelding nemen wij telefonisch contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.
Contactgegevens
Heeft u vragen over mediation of wilt u graag advies ontvangen over de verschillende trajecten die wij u kunnen bieden? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactgegevens.
Sociaal.nl Schuldsanering
Postbus 845
1440 AV Purmerend
T. 088-7624200
E. bewindvoering@sociaal.nl