Budgetbeheer
Budgetbeheer
Lukt het u niet (meer) om zorg te dragen voor uw financiën? Dan kan budgetbeheer een goede oplossing voor u zijn. Budgetbeheer is een vrijwillig middel om u te helpen en ondersteunen bij het beheren van uw financiën. Budgetbeheer kan ingezet worden als preventiemiddel om (problematische) schulden te voorkomen. Ook als er geen sprake is van schulden, maar u het lastig vindt om uw rekeningen op tijd te betalen en uw inkomen juist te beheren, kan budgetbeheer een passende oplossing zijn. Daarnaast kan budgetbeheer ook ingezet worden als extra financiële ondersteuning tijdens uw schuldhulpverleningstraject of Wsnp-traject. Als het u weer lukt om zelfstandig uw financiën te beheren, dan kunt u het budgetbeheer stopzetten.
Kortom: budgetbeheer helpt u bij het creëren van een financieel stabiele situatie.
Onze werkwijze
Bij budgetbeheer opent de budgetbeheerder een zogenaamde ‘beheerrekening’ voor u. Via deze rekening wordt uw inkomen beheerd. De budgetbeheerder zorgt er voor dat al uw inkomsten op deze rekening ontvangen worden. Vanaf deze rekening betaalt de budgetbeheerder uw vaste lasten. Indien er sprake is van schulden, draagt de budgetbeheerder ook zorg voor uw maandelijkse afdracht aan uw schulden. U ontvangt zelf wekelijks uw leefgeld op een aparte privérekening. Hier kunt u uw boodschappen van doen.
Tijdens budgetbeheer ontvangt u zelf uw post, onderhoudt u het contact met instanties zelf en bent u verantwoordelijk voor de administratie. Uiteraard kan de budgetbeheerder u hierin ondersteunen en adviseren.
Het budgetbeheer wordt uitgevoerd aan de hand van een budgetplan. In dit budgetplan staan al uw inkomsten en uitgaven geregistreerd. Het budgetplan wordt bij aanvang van het budgetbeheer samen met u opgesteld. Het kan uiteraard voorkomen dat er inkomsten of uitgaven wijzigen tijdens uw budgetbeheer, het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Wij voeren deze wijziging dan door in uw budgetplan.
Bij budgetbeheer ontvangen wij uw inkomsten en betalen wij de vaste lasten. Ook maken wij wekelijks huishoudgeld naar uw privérekening over. De betalingen worden in overleg met u vastgelegd in een budgetplan. Naast de maandelijkse betalingen, houden wij binnen uw budget rekening met wisselende en onverwachte rekeningen door middel van reserveringen.
De duur van budgebeheer is niet vastgelegd. Budgetbeheer heeft namelijk een vrijwillig karakter. Dit houdt in dat u op elk willekeurig moment het budgetbeheer kan stop zetten. Er is wel sprake van een opzegtermijn van een maand.
Aan budgetbeheer zijn maandelijkse kosten verbonden. Deze verschillen per gemeente. Deze kosten worden vaak vergoed door de gemeente. Wij kunnen u ondersteunen bij de aanvraag voor bijzondere bijstand bij uw gemeente.
Dit mag u zelf doen. Het is verstandig om dit soort zaken van te voren te bespreken met de budgetbeheerder.
Als u een klacht heeft kunt u dat bespreken met uw budgetbeheerder. Wanneer de klacht na bespreking nog steeds bestaat, kunt u gebruik maken van ons klachtenreglement.
Dagelijks is er een telefonisch spreekuur van 09.00 uur tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u altijd een e-mail sturen. U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.
Het is voor u mogelijk om alle bij- en afschrijvingen van de beheerrekening digitaal in te zien. Via webportal@sociaal.nl kunt u inloggegevens aanvragen.
Ja. Het is daarom belangrijk om wijzigingen op tijd aan uw budgetbeheerder door te geven.
Aanmelding
Wilt u zich graag aanmelden voor budgetbeheer? Klik dan op onderstaande knop. Na ontvangst van uw aanmelding nemen wij telefonisch contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.
Contactgegevens
Heeft u vragen over budgetbeheer of wilt u graag advies ontvangen over de verschillende trajecten die wij u kunnen bieden? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactgegevens.
Sociaal.nl Schuldsanering
Team budgetbeheer
Postbus 781
1440 AT Purmerend
T. 088-7624200
E. budgetbeheer@sociaal.nl