Beschermingsbewind
Beschermingsbewind
Bent u (tijdelijk) niet meer in staat om uw eigen financiën te beheren? Dan kan beschermingsbewind uitkomst bieden. Beschermingsbewind wordt uitgesproken door de rechter, door de uitspraak wordt de bevoegdheid over de financiën overgedragen aan een bewindvoerder. De beschermingsbewindvoerder zal, zo lang dat gaat, samen met u beslissingen nemen. Beschermingsbewind is meestal vrijwillig en kan middels een verzoek aan de Rechtbank opgeheven worden als de noodzaak niet meer bestaat.
Onze werkwijze
Een beschermingsbewindvoerder brengt de administratie van u weer op orde. Belangrijke taken zijn het beheer van inkomsten en vermogen, die op een speciale beheerrekening komen te staan, het betalen van uw vaste lasten en het leefgeld. Naast het voeren van de administratie worden de belastingzaken geregeld, verzekeringen afgesloten, eventuele schulden opgelost en inkomenstoeslagen aangevraagd. Over het geheel legt de beschermingsbewindvoerder verantwoording af aan u en de rechter.
Beschermingsbewind is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn de eigen financiën te regelen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ook het hebben van problematische schulden is een reden voor bewindvoering. Bewindvoering gaat alleen over geldzaken.
De kantonrechter bepaalt hoe lang uw beschermingsbewind duurt. Het beschermingsbewind loopt voor zolang het nodig is. Als u vindt dat het beschermingsbewind niet meer nodig is, kunt u aan de kantonrechter toestemming vragen om het bewind op te heffen.
De tarieven voor beschermingsbewind zijn vastgesteld in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerder en mentoren. Als u een laag inkomen heeft, krijgt u de kosten voor het beschermingsbewind vergoed door de gemeente.
De bewindvoerder doet wat nodig is voor een goed beheer van uw financiën. Een bewindvoerder heeft onder meer de volgende taken en verplichtingen:
– inkomsten en uitgaven beheren;
– geld geven voor de dagelijkse boodschappen;
– regelen van de belastingaangifte;
– aanvragen van toeslagen;
– een administratie bijhouden van de inkomsten en uitgaven;
– als er sprake is van schulden, worden deze in kaart gebracht en bekeken hoe deze opgelost kunnen worden;
– aanvragen bijzondere bijstand en voorliggen voorzieningen;
– verzekeringen aanvragen.
Over het algemeen vindt de zitting binnen twee maanden na het indienen van het verzoekschrift plaats. De uitspraak volgt dan vaak binnen twee weken. Dit verschilt wel per rechtbank.
Een beschermingsbewindvoerder beheert uw inkomsten, vaste lasten en zorgt voor de administratie. Een bewindvoerder Wsnp beheert de schulden en controleert of verplichtingen worden nagekomen.
Beschermingsbewind en de Wsnp gaan goed samen. De beschermingsbewindvoerder zal de aflossingen en informatie aan de bewindvoerder Wsnp leveren.
Als je onder bewind staat ben je handelingsonbevoegd. Dat houdt in dat je niet bevoegd bent om zelfstandig financiële beslissingen te nemen. Het is verstandig om zulke zaken van te voren te bespreken met de bewindvoerder.
Als u een klacht heeft kunt u dat bespreken met uw bewindvoerder. Wanneer de klacht na bespreking nog steeds bestaat, kunt u gebruik maken van ons klachtenreglement.
Dagelijks is er een telefonisch spreekuur van 09.00 uur tot 12.00 uur. Daarnaast kunt u altijd een e-mail sturen. U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.
Het is voor u mogelijk om alle bij- en afschrijvingen van de beheerrekening digitaal in te zien. Via webportal@sociaal.nl kunt inloggegevens aanvragen.
Alleen de post die betrekking heeft op uw inkomsten, vaste lasten en eventuele schulden ontvangt u niet meer. Persoonlijke post ontvangt u zelf.
Aanmelding
Wilt u zich graag aanmelden voor beschermingsbewind? Klik dan op onderstaande knop. Na ontvangst van uw aanmelding nemen wij telefonisch contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.
Contactgegevens
Heeft u vragen over beschermingsbewind of wilt u graag advies ontvangen over de verschillende trajecten die wij u kunnen bieden? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactgegevens.
Sociaal.nl Schuldsanering
Team beschermingsbewind
Postbus 769
1440 AT Purmerend
T. 088-7624200
E. beschermingsbewind@sociaal.nl